WWW.FORUMVİZYON.ORG



Join the forum, it's quick and easy

WWW.FORUMVİZYON.ORG

WWW.FORUMVİZYON.ORG

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

WWW.FORUMVİZYON.ORG Hoş geldin, .
Son Ziyaretiniz: Perş. Ocak 01, 1970
Mesaj Sayınız: 0

Sayfayı FaceBook'ta Paylaş

    Vİtamin nedir?

    byx_06
    byx_06
    SİTE KURUCUSU/YÖNETİCİ
    SİTE KURUCUSU/YÖNETİCİ


    Mesaj Sayısı : 273
    Rep Puanı: : 130
    Yaş : 41
    Nerden : ankara
    İş/Hobiler : web tasarım
    Lakap : site kurucusu
    ruh hali : Vİtamin nedir? Komik10

    konu ikonu Vİtamin nedir?

    Mesaj tarafından byx_06 Ptsi Haz. 01, 2009 6:35 pm

    Vİtamin nedir? 242-v1Vitaminler hücresel metabolik reaksiyonlar için çok az miktarları yeterli olan, eksikliklerinde bazı sorunlara neden olan organik bileşiklerdir. İnsan vücudu tarafından ya hiç yapılamamakta ya da yeterli miktarda yapılamadıkları için besinlerle dışarıdan sağlanmaları gerekir. Kendi isimleri olmasına karşın daha kolay anlaşılmaları için alfabenin harfleri ile anılırlar. Bir kısım vitaminler besinlerde aktif şekilde, bazıları da pro-vitamin olarak bulunur. Pro-vitaminler vücutta aktif hale dönüşürler. Genelde vitaminler erime özelliklerine göre yağda ve suda eriyen olarak iki gruba ayrılır. Bu pratik açıdan pişirme sırasında vitamin dayanıklılığını etkiler. Suda eriyenler; C ve B grubu vitaminler toksik değillerdir ve idrar yolu ile atılırlar. Vücutta depolanmaları az olduğu için gereksinim fazladır. Yağda eriyenler; A, D, E, K toksik olabilirler ve depolanabilirler. Bazı dokuların bu vitaminlere kesin ihtiyaçları vardır. Sağlıklı bir birey 4 besin grubundan ( süt ve süt türevi, et ve et türevi, unlu gıda, sebze ve meyve ) ve biraz da yağ içeren yiyecekler yemesi ile ihtiyaçlarını karşılayabilir.
    Emilim ve dolaşım
    Yağda eriyenler yağlarla birlikte emilir, taşınır ve atılırlar. Yağların diyette az veya hiç olmaması, safra veya pankreas salgılarının eksikliği, barsaklardan emilimi engelleyen anatomik veya fonksiyonel bozukluklar bu grup vitaminlerin eksikliğine yol açar. Suda eriyenlerin emilimi daha sorunsuz olmaktadır.

    Depolama ve atılım
    Yağda eriyen vitaminlerin fazlası idrarla atılamaz, depolanır. Bu işlem yeri de karaciğerdir. E vitamini dışındaki yağda eriyenler uzun süre, gereğinden fazla alınması sonucunda toksik etki yapabilirler. Suda eriyenler yüksek miktarlarda depolanamazlar, kullanılan miktarın fazlası idrarla atılır. Bu nedenle bunların eksikliklerine daha sık rastlanır fakat bazı B grubu vitaminleri istisnadır, karaciğer de uzun süre (3-5 yıl) korunabilirler.

    Vİtamin nedir? 242-v2Besinlerdeki dayanıklılık
    Yağda eriyen vitaminler pişirmeye dayanıklıdırlar, B ve C vitaminleri kolay bozulurlar. Uygun olmayan koşullarda saklanma sonucu her iki gruptaki vitaminler bozulabilir.

    Etkileri
    Genel anlamda vücuttaki bileşiklerin bir parçası olmaktan ziyade düzenleyici fonksiyon gösterirler. Bu yönleri ile hormonlara benzerler. Metabolik olaylarda katalizör rolü oynarlar.

    Vitaminler genel anlamda yukarıda yazıldıkları gibidir. İlaç üreticisi firmalar, doktorların katkıları ve insanların da eksik ve yanlış bilgileri ile günümüzde adeta bir vitamin çılgınlığı yaşanmaktadır. Bir konu üzerine yorum yapabilmek ve bir takım uygulamaları gerçekleştirmek için öncelikle bilgi sahibi olunmalıdır. Vitaminler konusu hakkında en güncel bilgileri yazabilmek için oldukça kapsamlı bir araştırma yaptım. Herkesin anlayabileceği bir ifade tarzı kullanmaya çalıştım. Günümüzde vitamin olarak kabul edilen tüm maddeleri içeren detaylı bir yazı oldu. Okuyanlar anlayamadıkları veya üzerinde soru sormak istedikleri konuları bildirirlerse gerekli düzeltmeler ve bilgiler yine de sunulacaktır. Vitaminler konusu içersinde anlatılan konu başlıkları şunlardır.
    Vİtamin nedir? 242-v6A Vitamini - Retinol
    D Vitamini - Kalsiferol
    E Vitamini - Tokoferoller
    K Vitamini - Naftakinon
    B1 Vitamini - Tiamin
    B2 Vitamini - Riboflavin
    B3 Vitamini - Niasin, PP Vitamini
    B5 Vitamini - Pantoteneik Asit
    B6 Vitamini - Piridoksin
    B11 Vitamini - Folik Asit
    B12 Vitamini Siyanokobalamin
    C Vitamini - Askorbik Asit
    H Vitamini - Biotin
    P Vitamini - Bioflavonoidler
    Kolin
    İnositol
    Karnitin








    window.google_render_ad();

      Forum Saati Cuma Nis. 26, 2024 3:53 pm